Wat is Kunstwielrijden?
1) Algemeen
Kunstwielrijden kan alleen beoefend worden, met twee of met vier.
Met twee, of duo genaamd, wordt een deel van het programma op twee fietsen gedaan, hierbij moeten de oefeningen zo synchroon mogelijk uitgevoerd worden. Het andere deel gebeurt met twee op één fiets.
Met vier wordt volledig het programma gereden op vier fietsen, de oefeningen worden alleen op twee wielen of op het achterwiel gereden, de nadruk ligt hier niet op spectaculaire en moeilijke oefeningen maar nog meer op het synchroonrijden.
Er zijn zeer veel verschillende soorten oefeningen en bijna elke oefening kan zowel achteruit als vooruit gereden worden.
2) Punten
Een kühr of programma duurt per rijd(st)er 5 minuten, begeleidt door muziek. Zoals bij het kunstschaatsen worden in deze 5 minuten 30 oefeningen op volgorde zo goed mogelijk uitgevoerd.
Elke oefening heeft een puntenwaarde en het totaal wordt dan ook je inzet. Men start de kühr met dat totaal puntenaantal en naargelang het verloop gaan er punten af bij het maken van “fouten”.
Wat je overhoudt aan het einde is je eindscore en bepaalt dan ook je uiteindelijke plaats.
Een voorbeeld:
Er zijn 5 “fouten” waarvoor punten worden afgetrokken:
- X = 0.20 ptn af: een kleine onregelmatigheid in een bepaalde houding (zoals een arm of been strekken) of beweging.
- ~ = 0.50 ptn af: onregelmatig trappen, binnen de viermetercirkel rijden als je er niet door moet, uit balans zijn of te veel zwaaien met de armen om het evenwicht te bewaren.
- | = 1.0 ptn af: de grond raken of op de grond staan met de tip van de voet, minder dan 3 seconden.
- O = 2.0 ptn af: bij een val of op de grond staan langer dan 3 seconden.
- aantal procenten: 10%, 50%, 100% aftrek. Bij 10 en 50% wordt de oefening wel goed uitgevoerd maar heb je de afstand (halve cirkel, cirkel, s-vorm, acht) niet volledig uitgereden. Bij 100% heb je de oefening ofwel volledig verkeerd ofwel helemaal niet uitgevoerd.
3) Waar kan ik aan Kunstwielrijden doen?
De sport wordt het meeste beoefend in naburige landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, gevolgd door Tsjechië, Hongarije, Slovakije, Nederland, België en Frankrijk.
Ook in Aziatische landen zoals Japan, Hongkong en Maleisië wordt deze sport meer en meer beoefend. De voorbije WK’s vonden plaats in Maleisië, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.
Dankzij deze sport krijg je dus ook de kans om internationale ervaring op te doen.
In België zijn er slechts twee clubs waar je aan kunstwielrijden kan doen. En wij zijn er één van.
Heb je zin om deze uitdagende sport te ontdekken? Laat dan hier jouw gegevens na: contact